treść strony

BCU w dziedzinie przetwórstwa mięsa już działa w Sokołowie Podlaskim

25 czerwca 2025 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim odbyło się oficjalne otwarcie Branżowego Centrum Umiejętności (BCU) w dziedzinie przetwórstwa mięsa.

  • fot. FRSE

  • fot. FRSE

  • fot. FRSE

  • fot. FRSE

  • fot. FRSE

Dzięki inwestycji o wartości 13 749 115,57 zł w odrestaurowanym, ponad 150-letnim budynku dawnej obory powstała nowoczesna przestrzeń dydaktyczna, obejmująca laboratoria mikrobiologiczne i chemiczne, pracownię gastronomiczną oraz pracownię komputerową wyposażoną w systemy nadzoru procesów produkcyjnych.

BCU w Sokołowie Podlaskim ma na celu kształcenie przyszłych kadr dla branży spożywczej, w szczególności w zakresie przetwórstwa mięsa. Nowoczesne zaplecze technologiczne oraz wyspecjalizowana kadra dydaktyczna umożliwią prowadzenie szkoleń, kursów zawodowych i zajęć praktycznych na najwyższym poziomie.

Zachęcamy uczniów, nauczycieli, przedstawicieli branży oraz wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z ofertą BCU i korzystania z jego zasobów.