Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
Data publikacji: 29.09.2025 r.
W dniach 23-24 września 2025 r. w Poznaniu odbył się I Kongres Piekarstwa z hasłem przewodnim „Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością”. Wydarzenie zorganizowano w ramach działalności poznańskiego Branżowego Centrum Umiejętności (BCU) przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego.
I Kongres Piekarstwa został zrealizowany przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu we współpracy z Miastem Poznań, Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich, ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP oraz z Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu.
Wydarzenie zgromadziło licznych przedstawicieli branży piekarskiej, szkół branżowych i uczelni wyższych, a także ekspertów, praktyków i pasjonatów. Wśród gości znaleźli się m.in.:
Pierwszego dnia uczestnicy spotkali się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej w Poznaniu. Program obejmował prelekcje i panele dyskusyjne dotyczące m.in.:
Drugiego dnia – na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, podczas targów POLAGRA – odbyły się wyjątkowe warsztaty piekarskie. Poprowadzili je:
Dwa dni Kongresu upłynęły pod znakiem inspirujących dyskusji, praktycznych warsztatów i spotkań branżowych. Wydarzenie pokazało, że łączenie tradycji z nowoczesnością to klucz do rozwoju piekarstwa i edukacji zawodowej.