treść strony

I Kongres Piekarstwa zrealizowany przez BCU w Poznaniu

W dniach 23-24 września 2025 r. w Poznaniu odbył się I Kongres Piekarstwa z hasłem przewodnim „Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością”. Wydarzenie zorganizowano w ramach działalności poznańskiego Branżowego Centrum Umiejętności (BCU) przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego.

  • fot. BCU

  • fot. BCU

  • fot. BCU

  • fot. BCU

  • fot. BCU

I Kongres Piekarstwa został zrealizowany przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu we współpracy z Miastem Poznań, Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich, ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP oraz z Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu.

Wydarzenie zgromadziło licznych przedstawicieli branży piekarskiej, szkół branżowych i uczelni wyższych, a także ekspertów, praktyków i pasjonatów. Wśród gości znaleźli się m.in.:

  • Piotr Bartosiak, dyrektor Departamentu Kształcenia Zawodowego w Ministerstwie Edukacji Narodowej;
  • Mariusz Wiśniewski, wiceprezydent Miasta Poznania;
  • Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP;
  • Marek Skoraszewski, prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.

Pierwszego dnia uczestnicy spotkali się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Warzywnej w Poznaniu. Program obejmował prelekcje i panele dyskusyjne dotyczące m.in.:

  • funkcjonowania BCU w dziedzinie piekarstwa (w tym wizyta w pracowni piekarskiej BCU);
  • działań wielkopolskiego rzemiosła na rzecz kształcenia zawodowego;
  • wyzwań i kierunków rozwoju edukacji zawodowej;
  • promocji piekarni w internecie („Jak upiec sukces w sieci”);
  • trendów w zakresie konsumpcji pieczywa (zdrowie, dieta, ekologiczne surowce i opakowania, zero waste);
  • przyszłości piekarstwa i nowych perspektyw związanych z wykorzystaniem owadów.

Drugiego dnia – na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, podczas targów POLAGRA – odbyły się wyjątkowe warsztaty piekarskie. Poprowadzili je:

  • Mikołaj Rey – smakosz i finalista „MasterChefa”;
  • Marcin „Pielin” Kaczmarek – właściciel Pracowni Bread Morning by Pielin;
  • Michel Fiori – francuski piekarz z Nicei z tytułem Mistrza Rzemiosła, certyfikowany Piekarz Francji.

Dwa dni Kongresu upłynęły pod znakiem inspirujących dyskusji, praktycznych warsztatów i spotkań branżowych. Wydarzenie pokazało, że łączenie tradycji z nowoczesnością to klucz do rozwoju piekarstwa i edukacji zawodowej.

Więcej o sieci BCU